Event Feedback‎ > ‎

Feedback: Eclipse DemoCamp Copenhagen 2010

Sponsor: IBM Rational Software og Eclipse Foundation

Se den oprindelige event beskrivelse her.

Tak til jer alle for en rigtig hyggelig aften med flere spændende indlæg.
Og en stor tak til IBM Danmark (Rational Software) for at sponsere auditorium og lækker forplejning.

Alt spillede stort set og der var flere perioder hvor man kunne mærke at publikum sugede viden til sig, fedt... det er lige præcis det der rykker.

Sidst men ikke mindst, var der desværre flere tilmeldte som ikke mødte op, hvilket vi selvfølgelig forstår der kan være grunde til, men det betød at størstedelen af de 80 store lækre sandwiches og anden forplejning, som IBM så høfligt havde sponsoreret, gik til spilde.

Mht. dette spild ønsker foreningen at gøre opmærksom på at man, som event tilmeldt, meget gerne må tage kontakt til foreningen via mail, telefon eller her på hjemmeside (under "Kontakt os") og afmelde sig tidligst muligt.
På forhånd tak og specielt en tak til jer der netop afmeldte korrekt ;)

Og så ønsker foreningen alle en glædelig jul og et godt nytår. Vi ses i starten af 2011, til flere givende events.

Du kan finde links til præsentationer og kode nedenfor.

BEMÆRK:
Da der var engelsk-talende med på dagen, har vi denne gang valgt at skrive nedenstående tekster på engelsk.

Outside it was very and dark last night, but inside IBM's building on Østerbro in Copenhagen it was warm and nice. And we had lots of coffee and sandwiches, so everybody was content. After all, the presentations was all pretty good too.

Android Development in Eclipse by Ronni Kahalani (slides and code).
First, Ronni Kahalani talked about Android development in Eclipse. He went out to buy a simple and cheap phone, for an estimated $40, but ended up with buying something different, an Android 2.2 based Samsung Galaxy 9000 S - which made the start of his Android development era and life got a hole lot more interesting.
Now Ronni wanted to create some interesting applications and he described exactly what you need to do to implement a simple application for Android.

The example was a very small, yet quite impressive, quick SMS (SMS Now) application that could send predefined SMS's (Text message) to any contact... It was quite impressive to see the code behind the application as well as how the application was debugged... (As a side note, quite a few of the participants from the demo camp would like to participate in the upcoming Android tutorial day).

UI Bindings - a UI framework for EMF based applications by Tonny Madsen (slides)
Tonny Madsen talked about an open source Java based framework used to ease the generation of the user interface (editors, views, wizards, etc) for large applications based on EMF models. The idea is to avoid all the boilerplate code to ensure a consistent and complete UI, but yet have the full power of Java available for the UI generation. Many other resent alternatives uses large amount of XML but does not have the same flexibility.

IBM Rational Team Concert by Morten Madsen (Rational Team Connect website)
Morten Madsen presented some of the possibilities of the free edition of Jazz and Rational Team Concert. He focused on the way a developer will see the the world when using these tools. We will definitely need a shoot-out between Jazz on one side and Mylyn and Git or Mercurial on the other side... Maybe some future arrangement... For now we will arrange for a Jazz tutorial day... (and a Mylyn arrangement as well in the spring...)

Developing an IDE for testing services and mainframe applications by Steen Brahe (slides)
Steen Brahe talked about a test framework, he has developed in his job at Danske Bank.
The test framework is used for unit tests of PL/1, COBOL and web services developed in the bank. No commercial tools for PL/1 or COBOL exist and only few tools for web services can be found. Steen demonstrated the tool against the live test system of the bank and it was quite impressive. 

Eclipse e4 - Status and the Future by Tonny Madsen (slides)
Tonny Madsen then returned to talk about the current status of the Eclipse e4 project as well as the status of the current Eclipse 4.2M3 release. The new release is quite snappy and holds a lot of promise to future RCP applications. Whether it means anything for the IDE is a question nobody can yet answer.


Eclipse e4 and CSS styling by Ronni Kahalani (slides)
Then Ronni Kahalani returned on stage to talk about the CSS capabilities of Eclipse e4 based applications. After a small introduction to CSS technologies, Ronni illustrated how the code works in a smal sample application.

Building with Tycho by Maksim Sorokin and Johannes Serup (slides)
Last on the agenda was Maksim Sorokin and Johannes Serup to talk about how they use Maven and Tycho in their company, 3Dfacto. They first presented Maven and how Maven is traditionally used. They then introduced Tycho and told how Tycho can be used to build Eclipse plug-ins via the Maven build system. We probably have to look into Type to see whether it can help....